
Pike County Little League – 2023 Local Rules    

Little League® rules other than what are noted here will govern play. 

BASEBALL 
Junior League 

(13-14 year-olds) 
 

1. Continuous batting orders with free substitutions may be used if both teams agree prior to the beginning of the game.  

If not, then Little League rules are used for substitution and all players must play 2 innings in the field of a full game 

and bat at least once. 

2. Any team may start and play with 8 players, anything less than 8 players is considered a forfeit. 

3. During season play, teams may borrow from other teams if necessary.  The players must play the outfield and bat at 

the end of the order. Borrowed players MUST be Junior League age or below; a player from a division above may not 

play down. Borrowed players MUST be registered with the Pike County Little League. 

4. No game shall have more than 7 innings. 

5. Time limit is 1 hour and 45 minutes. 

6. If at the end of the time limit the score is tied, it shall be a tie game in regular season play. 

7. Mercy rule is 15 runs after 4 innings or 10 runs after 5 innings. 

8. Base paths are 90 feet. (See Little League Rule 1.04 – optional 80 feet base paths are only allowed during regular 

season play) 

9. A total of 3 coaches are allowed in the dugout at a time per team.   

10. The home team is responsible for keeping the score book. The guest team can choose to keep or not keep one. 

11. Jewelry is not permitted at any times, except medical tags.  You will be asked to remove any jewelry.  This includes 

rings, necklaces, and earrings.    

12. BAT: USA Stamp or BBCOR standards, 33 inches or less.  
 

Pitching 

-  The pitching distance is 60.6 feet from home plate. (Diagram #4, Little League Rule 1.07 – 54 feet pitching distance 

is only allowed during regular season play) 

-  Coaches are responsible for keeping accurate and honest 

pitch counts for their pitchers. 

- 13-14 year olds can throw a maximum of 95 pitches. 

-  If a player pitches in less than 5 innings no rest is required.  

If a player pitches in 5 or more innings, one calendar day of 

rest must be observed.  A player may pitch in a maximum 

of 10 innings in a day, and a maximum of thirty innings in a 

calendar week, Sunday through Saturday.  Delivery of a 

single pitch constitutes having pitched in an inning. 

Pitch Count 
1-20 pitches - no rest 
21-35 - 1 day rest 
36-50 - 2 days rest 
51-64 - 3 days rest 
65+ - 4 days rest 


